Christine Heitmann

Klipper og Fagansvarlig

Telefonnummer: 41330883
E-post: christine.heitmann@nrk.no

Christine er en dedikert og faglig engasjert klipper. De siste årene har hun klippet dokumentarserien "Hodet i Klemme" og sesong 2-4 av ungdomsserien "17". Hun er spesielt glad i å jobbe for unge målgrupper, og har forkjærlighet for virkelighetsnære og troverdige univers. Hun er åpen og imøtekommende, og har alltid store ambisjoner på prosjektets vegne. Hun gir seg ikke, og får dermed gode resultater. Hun er ærlig, kreativ og har godt humør. I tillegg har hun god gjennomføringsevne, er effektiv og tar ansvar for å levere innenfor prosjektets rammer.

Ettersom Christine har klippet serier for en ung målgruppe de siste årene, har hun opparbeidet seg god kompetanse på ung musikk, særlig rap/ poprap / hip hop. Hun lytter ukentlig til nyutgivelser og har som regel lister med ny, variert musikk klar til nye jobber.

Drama er en sjanger Christine kjenner godt. Hun startet sin karriere som dramafotograf, og har vært sjefsfotograf på 13 små og store dramaserier i og utenfor NRK, inkludert julekalenderne "Jul i Svingen" og "Julekongen". I 2007 ble hun valgt ut som en av Norges tre dyktigste kvinnelige filmfotografer, i kampanjen "Levende Visittkort" støttet av kulturdepartementet. Hun har også vært leder for FNF - Foreningen Norske Filmfotografer.

Klipping fikk hun for alvor interesse for i 2013, da hun etter mange år som filmfotograf ønsket å utvikle seg videre. Som klipper opplever hun å komme tettere inn i fortellingen, både psykologisk, dramaturgisk og musikalsk. I dag jobber hun 100% som klipper.

Christine har gått flere After Effects kurs, gjort SoMe grafikk i tillegg til klipp på nettdramaseriene "Lik Meg" og "17", samt grafikk på Jenny Skavlan serien "Avkledd". Hun er teknisk dyktig og jobber raskt og effektivt.

Sjangerkompetanse: Drama og Dokumentar

Målgruppekompetanse: Barn, Voksen og Ungdom

Utvalgte prosjekter

Hodet i Klemme

Hodet i Klemme er en dokumentarserie i 8 episoder som følger det norske landslaget i bryting over 1,5 år. I tillegg til å være en sportsdokumentar, er det like fullt en serie om mentale utfordringer og det å ha mye i bagasjen.  Vi kommer uvanlig tett inn på utøvernes innerste tanker og følelser, noe som gjør Hodet i Klemme til en sterk emosjonell serie, med både sårhet, latter, vennskap og brorskap. Serien har fått svært positiv omtale og mye oppmerksomhet i media.

Regi: Kim Peder Rismyhr

Sjanger: Dokumentar Oppdragsgiver: NRK Sport Tid: 2021

19

19 er sesong 4 i dramaserien «17» som forteller om 19 dager i flerkulturelle Aishas liv. Hun står midt imellom familiens føringer om hvordan hun skal leve livet sitt, og egne ønsker og behov. I sin kamp for frihet og likestilling, lyver hun om at hun studerer jus, og har hemmelig kjæreste. Men hemmeligholdelsen går ikke i lengden, og hun må bestemme seg for om hun tør å stå opp for seg selv. Serien er realistisk og ekte, og ligger tett opptil virkeligheten for mange flerkulturelle ungdom i Norge i dag.

Regi: Bendik Stalheim Møller

Sjanger: Drama Oppdragsgiver: NRK Petre Tid: 2020 2021

18

Emrah er 18 år og ønsker penger og makt. Moren er deprimert, og faren lever livet for det meste i utlandet og er sjelden hjemme. Han har en lillebror som må passes på, og et hjem som mangler penger. Derfor søker han til et farlig kriminelt miljø, som krever stadig mer av han. Han finner trøst i Aisha, som han forelsker seg i og  åpner seg for om sine innerste tanker. Det blir stadig vanskeligere for Emrah å leve et dobbeltliv, og etterhvert strammer det seg til, rundt han.

Serien er sesong 2 av den populære ungdomsserien 17. Den portretterer et flerkulturelt ungdomsmiljø på Stovner og bygger på research og ekte hendelser.

Flerkulturelle ungdom er den målgruppa som er vanskeligst for NRK å nå, og Christine satte seg godt inn i research om miljøet og målgruppe. Språk, verdier og kultur er særegent i Stovners flerkulturelle miljøer. Samtidig er musikk,  snapchat, trender, klippestil og filmatiske virkemidler viktig at gjøres riktig i klippen for å oppnå ektehet og troverdighet. Serien ble veldig populær hos målgruppa. Christine klippet episodene 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 15 og 17.

Regi: Bendik Stalheim Møller.

Sjanger: Drama Oppdragsgiver: NRK Petre Tid: 2019

LIK MEG (sesong 3)

Gjennom NRK Supers prisbelønte og populære nettdramasatsning LikMeg har en bred målgruppe fått ta del i hvordan den nye mobbingen, som altfor mange barn og unge opplever hver dag, kan foregå.

Klippejobben krevde kunnskap om målgruppe (Oslo øst, 10-14 år) og musikk (hip hop, pop). Christine var en av tre klippere på sesong 3, i samarbeid med serieskaper Anne Wisløff.

Sjanger: Drama Oppdragsgiver: NRK Super Tid: 2019

Avkledd, med Jenny Skavlan

Avkledd er en TV-serie om klær, mekanismer i moteverden og Jenny Skavlans kreative eksperimenter og påfunn.

Christine var post-produsent med ansvar for grafikk. Stikkord var at grafikken skulle se ut som et motemagasin. Hun utviklet selv et uttrykk for enquetene, der ungdommer ble intervjuet om mote og klær.

Regi: Ingrid Skaare

Sjanger: underholdning Oppdragsgiver: NRK Underholdning Tid: 2018

Jul i Svingen og Julekongen

Jul i Svingen og Julekongen er to spesielt store produksjoner, der Christine har gjort sjefsfoto.  (Av andre serier hun har filmet, er feks Himmelblå, Linus i Svingen, Kampen for tilværelsen, Berlinerpoplene, m.fl.)

Begge julekalenderne strakk seg i produksjonstid over etpar år, med ca 6 måneders forarbeid og henholdsvis 12 måneder opptak (JiS) og 9 måneders opptak (Julekongen). Gjennom sommer og vinter, studio og eksteriøropptak, dag og kveld, sørget Christine for at de 24 episodene som ble filmet ukronologisk, hang sammen og ble filmet med innlevelse og engasjement.

Som sjefsfotograf har man ansvaret for å leie inn variert og tidvis mye kamera- og lysutstyr innenfor budsjett, fra stigebiler med 12tusen watts-lamper og aggregat-biler, til kameraskinner og kraner med nødvendig ekstra bemanning. Sjefsfotografen planlegger sammen med produksjonen hva som skal filmes når, og estimerer hvor mye opptak man får gjort pr dag. Ved å dele ut detaljert dreiebok til teamet med tegninger av alle scener hver uke, ble et stort team informert om hvordan alt skulle filmes og hva det krevde. Det var også Christines medansvar å holde tiden på opptak både dag og natt med en stor stab og tidvis mye utstyr.

God planlegging, både kunstnerisk og logistikkmessig, krever sine timer utenom opptak. Når man er i opptak hver dag i over et år, blir det en enorm arbeidsmengde over lang tid. Christine var svært utholdende og  gjennomførte et krevende løp veldig godt.

På Julekongen var det et fotografskifte, der Tonje Finne tok over ca halvveis i produksjonen fordi Christine skulle i fødselspermisjon.

Sjanger: Drama Oppdragsgiver: NRK Super Tid: 2005 2011


Referanser og anbefalinger

Kim Peder Rismyhr

Regissør og serieskaper, "Hodet i Klemme"

Christine er en ekstremt dedikert klipper som går 100 prosent inn i prosjektet. Som fagperson utmerker hun seg som en klipper som er god til å skape riktig stemning for ulike scener i form av musikk, lyd og klipperytme. i "Hodet i Klemme" var målet å treffe ungt, og Christines kunnskap rundt fortellerteknikk og musikkvalg hos denne målgruppen var en viktig faktor for seriens uttrykk. Hun jobber generelt effektivt og selvstendig med stort råmateriale. Jeg anbefaler Christine på det sterkeste.

Anne Wisløff

Serieskaper, Lik Meg

Christine Heitmann er en kreativ og teknisk dyktig klipper. Hun er klok, løsningsorientert og lydhør, og hun arbeider selvstendig og grundig for å komme frem til de beste løsningene. Hun jobber raskt og effektivt, og er veldig hyggelig. Kort sagt; jeg anbefaler henne på det varmeste.

Stine Buer

Regissør, ROT og Over Hekken

Som klipper arbeidet Christine selvstendig, kjapt, og med en god følelse for humoristisk timing.
Hun kommer med egne gode løsninger, er åpen for innspill fra regi, og er hyggelig å jobbe med.

Håvard Jenssen

Regissør, Monsen Monsen og Mattis

Christine tar eierskap til innholdet. Hun har sterke meninger og tør å kjempe for sine ideer, men samtidig lydhør for andre meninger i klipperommet. Lojal.

Jeanette Koonings

Regissør, påskekrim 2017

Jeg har jobbet med Christine som både fotograf og klipper på ett og samme prosjekt. Hun er arbeidsom, kreativ og med godt humør. Hun er teknisk dyktig, vil prosjektets beste, er utholdende, arbeidssom og systematisk. Hun gir seg ikke, derfor gode resultater.

Tonje Voreland

Regissør, Rodde og Kikkan

Christine er en utrolig dyktig fotograf og klipper. Hun har alltid stort engasjement for historien som skal fortelles enten det er foto eller klipp. Som regissør føles det bra å ha Christine på laget, for du vet hun kommer til å levere kvalitet.

Solveig Wedøe

Regissør, Villa Mekk og Sangfoni

Christine er en uhyre dyktig fotograf. Hun har store kunnskaper om foto og kan mye om lyssetting. Hun har alltid store ambisjoner på prosjektets vegne, og gir alltid sitt ytterste for at resultatet skal bli best mulig. Christine har stor stå-på vilje og enorm arbeidskapasitet. Hun er ærlig og bestemt på en positiv og konstruktiv måte. Hun er effektiv i forarbeidet og på sett. Min erfaring er at hun liker godt å samarbeide tett med regi og alle andre fagfunksjoner på sett. Hennes engasjement smitter.


Priser og nominasjoner

Nominasjon - Gullrutens fagpris for beste foto i 2009

Christine var nominert for foto på "Himmelblå".

Nominasjon - Gullrutens fagpris for beste dramafoto i 2011

Christine var nominert for foto på "Julekongen".

Vinner - Amandaprisen for Beste dramatiske fjernsynsproduksjon i 2004

Christine var operatør på "Svarte Penger, Hvite Løgner"

Vinner - Amandaprisen for Beste Kvinnelige Hovedrolle i 2004

Christine var operatør på "Svarte Penger, Hvite Løgner" med Ane Dahl Torp i hovedrollen

Nominasjon - Amandaprisen for Årets dramatiske fjernsynsproduksjon i 2002

Christine var operatør på serien "Lekestue"

Nominasjon - Amandaprisen for Årets barne- og ungdomsfilm i 2002

Christine var fotograf på dokumentaren "A1 for alltid".

Verktøy

Klipping

Adobe Premiere Pro (Avansert)

Grafisk verktøy

Adobe Photoshop (avansert), Adobe After Effects (moderat)

Kamera

RED EPIC, SONY F55, FS5, FS7, C300, 5D, 7D.

Optikk

Masterprimes, UltraPrimes, Optika Elite, SuperSpeed, Cooke, mm

Trådløs fokus

Arri WCU-3

Utdannelse

Fjernsynsregi

1996 - 1998: 2 årig, Høyskolen i Lillehammer

Mellomfag filmvitenskap og mellomfag medievitenskap

1993 - 1995: 2 årig, Høyskolen i Lillehammer