Kirsten Uhnger

Lydopptak

Telefonnummer: 99352405
E-post: kirsten.uhnger@nrk.no

Kirsten er glad i friluftsliv, humor og fine folk. Hun trives i arbeid sammen med mennesker, der ingen opptaksdager er like, og alle jobber for å gjøre dagen bra og resultatet best. Kirsten liker å jobbe tett og stillegående med foto og regi for å få til et godt samarbeid og sluttsresultat. Hun har jobbet med lydopptak i over 12 år, og prøver å tilpasse seg behovene for hver produksjon. Hun trives best der alle er interessert i å skape det beste resultatet sammen, og der respekt og humør er tydelig tilstede.
Kirsten er interessert, oppmerksom og engasjert som både a- og b-lyd ute på sett. Hun kan også gjøre jobber som foleyartist.

Sjangerkompetanse: Drama, Humor, Krim og Dokumentar

Målgruppekompetanse: Barn, Ungdom og Voksen

Utvalgte prosjekter

Himmelblå

Himmelblå er en dramaserie i til sammen 24 episoder, produsert av og for NRK Drama. Det er en familieserie om livet på en øy i det Nord-Norske havgapet, som samlet rundt en million seere både under første sending, og som reprise flere år senere. Episodene hadde ulike regissører og fotografer, mens lydansvaret for opptakene var fordelt mellom Jan Dalehaug og Kirsten Uhnger.

Kirsten var lydansvarlig for opptak på halvparten av opptaksbolkene. Hun jobbet sammen med en B-lyd, men førte også selv en lydbom i tillegg (med opptakeren på seg) for å kunne løse all dialog med to lydbommer, uten bruk av mygger.

Sjanger: Drama Oppdragsgiver: NRK Drama Tid: 2008 2010

Vaffelhjarte

Vaffelhjarte er en dramaserie for barn basert på Maria Parr sin roman av samme navn. Manus er skrevet av Maria Parr og Atle Knudsen, sistnevnte hadde regi. Handlingen er om et spesielt vennskap mellom to barn på den vesle plassen Knert-Mathilde.

Kirsten var lydansvarlig på opptak. Hun jobbet sammen med en B-lyd, men førte også selv en lydbom i tillegg (med opptakeren på seg) for å kunne løse all dialog med to lydbommer, uten bruk av mygger.

Sjanger: Drama Oppdragsgiver: NRK Super Tid: 2011 2011

Når boblene brister

Når boblene brister er en dokumentar der Hans Petter Moland tar utgangspunkt i Vik i Sogn der «Terra-kommunene» ble lurt. Han reiser derfra videre ut i verden og forteller historien om den økonomiske virkeligheten som styrer.

Kirsten hadde bortsett fra et par korte intervjuer, ansvaret for alle lydopptakene både i Norge og utlandet. Hun opererte med bom og skjulte mygger, gjorde atmosopptak og la grunnlaget for lydbildet i filmen, etter rådføring med Gisle Tveito som stod for lyddesignet.

Sjanger: Dokumentar Oppdragsgiver: Eyeworks Dinamo Tid: 2012 2012

Mammon 1 og 2

Mammon er en dramathriller i to sesonger, der Peter Verås er bærende hovedperson som gjennom sin jobb, familie og sitt engasjement, trekkes inn i ulike saker av internasjonal rang. Kirsten hadde opptaksansvar for til sammen 11 av 14 episoder a 55 minutter, gjennom to sesonger.
Mammon 2 vant internasjonal Emmy for beste dramaserie i 2017.

Kirsten var lydansvarlig for hele Mammon 1, samt for 2 av 3 bolker på Mammon 2. Arbeidsformen var tradisjonell, der Kirsten opererte opptaksmaskinen med en bommende b-lyd.

Sjanger: Thriller Oppdragsgiver: NRK Drama Tid: 2014 2016

Min venn Marlon

Min venn Marlon er en dramaserie for barn, målgruppe gutter 8 år. Min venn Marlon tar opp en sjelden beskrevet tematikk der Hugo og Marlons bestevennskap utfordres når en tredje gutt dukker opp.
Serien er et småbarnsdrama, med 13 episoder à ca 13 min.

Kirsten var lydansvarlig for opptak for det meste uten bruk av b-lyd. I en periode var hun ansvarlig for opplæring av to praksiselever fra TvF ved HiL (Inn).

Sjanger: Drama Oppdragsgiver: NRK Super Tid: 2017 2017

Presten 2

Presten er en humorserie i dokumentaristisk stil, der Bjarte Tjøstheim slutter i Radioresepsjonen og blir sogneprest i Maridalen kirke, med alle forviklinger det medfører, både i menigheten og i privatlivet hans. Presten 2 er oppfølgeren på 6 episoder a 30 minutter.

Kirsten var lydansvarlig på sett. Bortsett fra for de aller største scenene utførte hun alt av lydopptak alene. Svært hektiske dager ble kompensert av eksepsjonelt godt samarbeid med regi og foto, samt et svært hyggelig og humoristisk miljø ute på opptak.

Sjanger: Humor Oppdragsgiver: NRK Underholdning Tid: 2018 2018


Referanser og anbefalinger

Vidar Josdal

Regissør og manusforfatter på Presten

Kirsten Uhnger hadde ansvar for lyd på andre sesongen av Presten (2017).

Kirsten fremstår trygg og erfaren i sin jobb. Hun er ikke redd for å si ifra hvis det er for mye miljøstøy eller andre forhold som gjør det vanskelig å gjøre en god jobb. Og hun tåler også bra at jeg som regissør setter grenser for lyden.
Kirsten jobber godt i team og har et herlig humør som smitter over på oss andre. Presten er en komedie og jeg brukte ofte å titte bort på Uhnger under opptak - hvis hun lo visste jeg at tagningen satt.

Jeg har stor tillit til Kirsten på sett og når jeg nå sitter i klippen er jeg veldig glad for resultatet. Vil svært gjerne jobbe med henne igjen.

Cecilie Mosli

Regissør

Kirsten Uhnger er en kapasitet. Hun er svært kompetent og profesjonell, og har i tillegg et raust og lyttende vesen. Hun er en viktig faktor til at det settes en høy standard på produksjonene på NRK.

Gisle Tveito

Supervising Sound Editor, Storyline Studios AS

Som fagsjef er du avhengig av gode medarbeidere som man kan stole på gjør sitt ytterste for filmen. Kirsten var en av disse som Production Sound Mixer på dokumentaren "Når Boblene Brister" av Hans Petter Moland. En perfekt jobb utført av en profesjonell og ikke minst svært omgjengelig person. En del av atmosfæreopptakene fra produksjonen lever fremdeles i beste velgående i lydarkivet.

Knut Næsheim

Regissør og manusforfatter

Jeg opplever at Kirsten spiller flere viktige roller i en god opptaksperiode. Først og fremst er hun erfaren og svært dyktig på lyd. Hun er forkjemper for kvalitetslyd, samtidig som hun evner å tilpasse seg produksjonsrammen og de prioriteringene som må gjøres. Hun forstår innhold godt og er alltid grundig forberedt på manus, noe som ofte er til hjelp for regi fordi hun har så godt overblikk. Hun har kunnskap om og forståelse for de andre faggruppenes behov, samtidig som hun benytter alle muligheter til å gjøre gode lydopptak, og finner smidige løsninger som ikke ødelegger for de andre. I tillegg er hun en hyggelig og omsorgsfull person som bidrar til at stemningen på sett blir trygg og god for alle. Dette har vært spesielt viktig i barneproduksjonene vi har gjort sammen.

Hege Waagbø

Produsent, NRK Super

Kirsten Uhnger kan anbefales til alle som ønsker å få best mulig lyd fra opptak. Alltid godt forberedt, alltid 100 % tilstede og hun gjør alltid det ytterste for å få til aller best mulig resultat. I tillegg er hun et fantastisk menneske å ha i et team.


Priser og nominasjoner

Internasjonal Emmy for beste dramaserie 2017

Kirsten var lydansvarlig for 2 av 3 opptaksbolker på Mammon 2, som vant internasjonal Emmy for beste dramaserie i New York i 2017.

Gullrutens fagpris for beste lyddesign

Kirsten har vært lydansvarlig og b-lyd på flere produksjoner som har vunnet Gullrutens fagpris for beste lyddesign. Himmelblå, Mammon og Snøfall er blant dem.

Gullruten for beste drama og småbarnsdrama

Kirsten var lydansvarlig opptak på Vaffelhjarte, som vant Gullrute for beste småbarnsdrama, samt b-lyd på Taxi som samme år vant Gullruten for beste drama.

Internasjonale priser og heder for "Sommeren med pappa"

Kirsten var lydansvarlig på småbarnsdramakortserien Sommeren med pappa, som internasjonalt har vunnet priser og fått heder, samt vekket engasjement og følelser hos små barn rundt om i hele verden.

Verktøy

Cantar

Fransk harddiskopptaker med glimrende limiter

Sounddevices

Harddiskopptakere som er lettere å bære enn cantaren

Mikrofoner, særlig Shoeps CMIT 5U, samt synlige og usynlige mygger

Opptaksverktøy tilpasset produksjonen og opptakene

Foleystudio

Benytter foleystudios fasiliteter til jobber som foleyartist

Utdannelse

Bachelor i fjernsynsteknikk ved Høgskolen på Lillehammer

2002 - 2005: 3årig utdannelse i foto, lyd, lys og klipp på enkamera, samt grunnelggende flerkamerainnføring.

Grunnfag i filmvitenskap

2001 - 2002: Grunnfag i filmvitenskap ved Høgskolen på Lillehammer

Musikklinja på videregående

1995 - 1998: Tre år på musikklinja på Rud VGS der Jarle Bernhoft og Katzenjammer blant annet gikk årene før og etter.