Marita Høyland

Klipper og Fagansvarlig

E-post: marita.hoyland@nrk.no

Marita er en dedikert og idérik klipper med blikk for de små detaljene. Ved å få frem engasjerende mellommenneskelige øyeblikk, behersker hun historiefortelling som treffer ulike målgrupper. Marita har evnen til å finne historier i omfattende råmateriale. Hun kan være en god sparringspartner for regi og andre i tidlige faser i prosjektet.

Marita har siden 2007 jobbet som fotograf og redigerer, og klipper nå hovedsakelig program i dokumentar- og underholdningssjangeren. De siste årene har hun fått oppgaver med større ansvar, som etterarbeids- og opptaksregi, samt fått anledning til å klippe nett-drama. Hun liker varierte arbeidsoppgaver, og utfordres gjerne ytterligere innenfor drama.

Marita har stor arbeidskapasitet, er strukturert og selvstendig samtidig som hun trives godt å jobbe i redaksjoner/team. Hun er en musikalsk, allsidig og grundig klipper som alltid søker det beste for prosjektet.

Sjangerkompetanse: Dokumentar, underholdning og Musikk

Målgruppekompetanse: Ungdom og Voksen

Utvalgte prosjekter

Vi flytter Munch

Munchmuseet flytter fra Tøyen til nytt, moderne bygg i Bjørvika, og utfordringene står i kø når dagens lille museum skal forvandles til verdens største enmannsmuseum. Gjennom denne dokumentarserien kommer vi tett på kunsten, de ansatte og Edvard Munch selv.  

Marita var fra høst 2019 til høst 2020 en av to opptaksregissører, som planla og gjennomførte opptak og historielinjer i samarbeid med hovedregi. I 2021 var hun med som klipper av det omfattende råstoffet og bidrog i sluttfasen av flere av episodene.

Sjanger: Dokumentar Oppdragsgiver: NRK Kultur Tid: 2019 2021

HAIK

I HAIK  tar programleder Christine Dancke med seg Norges største popstjerner på en biltur fylt av overraskelse og deilig musikk. Målet for reisen er en hemmelig konsert.

Marita hadde en konseptuerende klipperolle på sesong 1, og fant sammen med serieregi en form på programserien. Hun har hatt hovedklipp på episodene med Astrid S, Aurora og Dagny. I sesong 2 klippet hun på programmene med Girl in Red, Julie Bergan og Sondre Justad.

Sjanger: Dokumentar Oppdragsgiver: NRK Kultur Tid: 2019 2021

Baby på is

Enkeltstående dokumentar i programserien Innafor. I «Baby på is» handler det om Penny som er i slutten av 20-åra og bekymra for at fruktbarheten synker. Hun vil ha en familie, men ikke nå. Skal hun risikere at det blir for sent, eller skal hun fryse ned eggene sine?

Marita var en del av klippeteamet som ferdigstilte denne dokumentaren.

Sjanger: Dokumentar Oppdragsgiver: NRK Dokumentar og samfunn Tid: 2019

Monsen og hundene

Lars Monsen skal bli verdens beste hundekjører. Skal han bli best, krever det langsiktig jobbing. Han har gitt seg selv fem år på å bygge opp hundespann, støtteapparat og seg selv. I denne dokumentarserien følger vi tett på Lars og hans team på vei mot målet.

Marita klippet sesong 4 i 2015 og var klipper/etterarbeidsregi på den avsluttende sesong 5 i 2018.

Sjanger: Dokumentar Oppdragsgiver: NRK Tid: 2015 2018

Oppfinneren

Tusenkunstneren Erik Alfred Tesaker realiserer drømmen om å skape et mekanisk paradis for hele familien på småbruket Øystøl. Leken skaperglede kombineres med gamle håndverkstradisjoner, og resultatet blir løsninger langt bortenfor A4.

Marita var en del av klippeteamet for sesong 2, og deltok etterhvert også i arbeidet med research og manus for episodene.

Sjanger: Dokumentar Oppdragsgiver: NRK Kultur Tid: 2017

BroShow

Et urbant talkshow om brorskap, vold, lykke og N-ordet, blant mye annet. Abiel, Aon og Mikkel gir deg ufiltrert gutteprat, og utsetter hverandre for tester og utfordringer.

Marita inngikk i klippeteamet for serien, og hadde hovedklipp på «Lykke». Hun gjorde også teknisk tilrettelegging av råstoff.

Sjanger: Humor Oppdragsgiver: NRK P3 Tid: 2016

På tur med Monsen, Monsen og Mattis

Lars Monsen på klassisk ekspedisjon, denne gangen sammen med sin yngre bror, Jan, og en felles kompis, Mattis. De gjennomfører tre månedslange ekspedisjoner med kano og fiskestang i eventyrlig villmark i Canada og på Nordkalotten.

Marita jobbet med første sesong, der hun strukturerte råstoffet fra turene, og hadde etterarbeidsregi og hovedklipp på 4 av 6 episoder.

Sjanger: Dokumentar Oppdragsgiver: NRK Tid: 2016


Referanser og anbefalinger

Hilde Skofteland

Hovedregi Vi flytter Munch

Marita har svært god forståelse for sjangeren og for dokumentarfilm generelt og er en glimrende historieforteller. Marita er også sjeldent god på å lage gode dokumentariske scener som føles ekte og autentiske. Hun dreier historien fint og sikkert, både gjennom de korte og de lange historielinjene i serien.

Kristin Rosenløw Eeg

Prosjektleder HAIK, NRK Kultur

Marita er en historieforteller i verdensklasse som utrettelig jobber for å berøre, tydeliggjøre, skape framdrift og vendepunkt i de historiene hun klipper og skaper. Hun leter i materiale med lys og lykte etter de små nyansene som gjør at historien blir bedre

Håvard Jenssen

Prosjektansvarlig/regi, NRK

Marita har alltid tatt ansvar i prosjektene vi har hatt sammen. Hun stiller krav til de rundt seg, tar eierskap til innholdet på en god og trygg måte og jobber selvstendig. Hun er veldig dyktig til å finne og dyrke de gode historiene i råstoffet.


Priser og nominasjoner

Nominert til Gullrutens fagpris 2022 for Beste klipp underholdning og Gullruten Beste Livsstilsprogram

Marita var sammen med Erling Zahl Urke nominert til Gullrutens Fagpris for serien HAIK som ble sendt høst 2021. HAIK vant Gullruten for Beste livsstilsprogram.

Nominert til Gullrutens Fagpris 2020 for Beste klipp underholdning

Marita var nominert for serien HAIK som ble sendt høst 2019, hvor hun hadde en konseptuerende klipperolle og hovedansvar for 3 programmer.

Nominert til Gullruten 2017 for Beste humorprogram

Programserien BroShow ble sendt høst 20216. Marita var med i klippeteamet.

Vinner av Gullruten 2011 for Beste reality og Årets nyskaping

Første sesong av programserien Trekant sendt høst 2010 vant kategorien Beste reality og Årets nyskaping. Marita var med som fotograf og klipper.

Verktøy

Adobe Premiere Pro

Avansert bruker

Utdannelse

Bachelor i fjernsynsteknikk HiL

2008 - 2010: Bachelor fjensynsteknikk med fordypning i dokumentarfoto ved Høgskolen i Lillehammer

Årsstudium i kunsthistorie UiS

2007 - 2008: Årsstudium i kunsthistoriet, integrert i bachelor, ved Universitetet i Stavanger

Film- og videoproduksjon Noroff

2005 - 2006: 1-årig film- og videoproduksjon ved Noroff Kristiansand